På Mallorca finns en lång bagari- och konditoritradition som går tillbaka till 1300-talet. Bakverket med namnet, ensaimades, är något som har ett stort igenkännande och något som ön identifieras med. Det är en mycket hantverksmässig produkt där konditorns kunnande och erfarenhet är avgörande för att kakan ska få de typiska egenskaperna. Ingredienserna i en ensaimada är socker, ägg, mjöl, jäst, vatten och fläskflott. När kakan sedan är färdiggräddad täcks den med pudersocker.

Från början åts ensaimades som dessert men numera är det en produkt som inte får saknas på någon mallorkinsk måltid, vilket innebär att den numera även är vanlig på frukostbordet. Kakan är en självklarhet vid alla måltider, därför äts den till frukost, lunch eller middag. Att ha den som tillbehör till varm choklad, kaffe eller milkshake är många som gillar. Originalet har ingen fyllning i sig men det finns naturligtvis många varianter på det, på hösten är det vanligt att de fylls med pumpasylt och på sommaren med aprikoser. En klassisk variant är naturligtvis också att ge dem chokladfyllning.

När kakan bakas blandas ingredienserna ihop och degen får jäsa. Vid utbakningen kavlas degen ut till en lövtunn fyrkant, så tunn att man nästan kan se igenom den, därefter penslas den med ljummet fläskflott. Detta gör att degen kan rullas ihop till en smal rulle som sedan formas som en kringla. När de är formade som kringlor får de vila över natten i sval temperatur med en handduk över sig. Därefter är det dags att grädda dem i ugnen på 180 grader. De gräddas i speciella bakugnar som har sitt ursprung då kakorna föddes på 1300-talet. Detta förstår man då man tittar på genomsnittsåldern på bakugnarna, 5 procent är äldre än 300 år, 10 procent är äldre än 200 år och 35 procent är äldre än 150 år. Ofta tillhör dessa ugnar små familjeföretag som för baktraditionen vidare och arvet brukar minst gå genom fem familjegenerationer.

Mallorkinerna kan ägna timmar åt ensaimades, då de efter gräddningen även ska slås in i en åttakantig ask, oftast gjord i papp med ett klassiskt utseende där man ser varifrån kakan är bakad. Eftersom detta bakverk betyder mycket för mallorkinerna hävdar de att de har ensamrätt till den söta snäckan, bagarna på det spanska fastlandet hade förr stort intresse att göra kopior på de populära bakverken.