Katedralen i Palma är en av världens största helgedomar. Den var ämnad att bli störst när byggnationen påbörjades på nyårsdagen 1230. Den vackra byggnaden är en symbol för Mallorca och öns absolut mest besökta turistmål.

Kung Jakob (Jaime) I av Aragonien råkade ut för en häftig storm när han med sin flotta var på väg för att erövra Mallorca från Morerna. När situationen såg hopplös ut och flera av de 143 skeppen förliste ett efter ett bad den då blott 20-årige kungen till Gud om hjälp. Han avgav också ett heligt löfte att uppföra världens största kyrka till jungfru Marias ära om han och återstoden av de närmare 20.000 man starka hären klarade sig. Så snart Jaime uttalat sitt löfte bedarrade stormen som genom ett under. Han kunde tillsammans med sina män nå kusten vid Santa Ponsa där han landsteg den 12 april 1229.

Efter bara några månader var hela ön erövrad och på nyårsdagen 1230 började Jaime I infria sitt löfte till Gud genom att resa ett kors på den erövrade moskén bredvid Almudaina-palatset. Hans son Jaime II tog över faderns löfte och påbörjade byggnationen av katedralen omkring år 1300.

Genom att de använde den gamla moskén som grund ligger nu koret i riktning mot Mecka och inte mot Jerusalem som kanske vore mer korrekt.

Den treskeppade kyrkan som täcks av 24 valvbågar tog sakta form och så småningom ville befolkningen hjälpa till i uppförandet av katedralen. Under ledning av biskopen och kungen samlades präster, adel, borgare och bönder, och alla bidrog med vad de kunde till projektet. År 1601 var till slut huvudfasaden färdigställd.

La Seo som katedralen kallas i folkmun, är en förkortning av ett uttryck myntat av en 1600-tals författare, och betyder ungefär ”det överdådiga skeppet anlagt vid hamnen”. Detta eftersom havet på den tiden nådde ända fram till kyrkan som tycktes balansera på stadsmuren. Idag har man försökt återskapa detta genom att anlägga dammen Parc del Mar framför katedralen.

Vill man verkligen uppleva ljusets katedral ska man besöka den en solig morgon då det skapas ett fantastiskt ljusspel genom de 32 fönstren. Det största rosettfönstret beläget i öster består av 1236 färgade glasrutor och har en yta på nästan 100 kvm.

Den nuvarande orgeln är den är den nionde i ordningen, och installerades 1926.

Missa inte katedralens skattkammare med många helt ovärderliga klenoder. Där finns bland annat en 250 kilo tung kandelaber i rent silver tillverkad av silversmeden Juan Matons i Barcelona.

Byggnaden är enorm och tillhör de största europeiska katedraler. Kupolen når en höjd på 44 meter vilket kan jämföras med katedralen i den franska staden Beauvais som med sina 48 meter är den högsta gotiska katedralen i världen. Andra höga katedraler finns i Milano (45 m) och Köln (43m).

Palmas Katedral
“La Seo”
Plaza Almoina, s/n,
07001 Palma de Mallorca

+34 902 02 24 45
www.catedraldemallorca.info

Öppettider:
10.00-18.00 måndag – fredag (april-oktober)
10.00-15.00 måndag-fredag (november-mars)
10.00-14.00 lördag (året runt)

Entré:
Inträdet kostar 3,50 EUR

(Svenska) Begränsat tillträde till Es Trenc i sommar

Sorry, this entry is only available in Swedish.

(Svenska) Mallorca lockar många till Valborg

Sorry, this entry is only available in Swedish.

(Svenska) Mobilt internet på Mallorca

Sorry, this entry is only available in Swedish.

(Svenska) Katedralens takterrass öppen för besök

Sorry, this entry is only available in Swedish.

(Svenska) Vårmarknader på Mallorca

Sorry, this entry is only available in Swedish.

Hotel Sant Francesc

Ett av Palmas nyaste hotell är en riktig juvel. Det ligger bra till, har mycket atmosfär, karaktär och utstrålar en knappt förnimbar känsla som känns som riktig lyx. Hotel Sant Francesc har dessutom en fantastisk restaurang med behagliga priser. Kontrasten när man kommer från gamla stan och stiger in genom portarna till Hotel Sant Francesc [...]

Uppdatering pågår!

Sorry, this entry is only available in Swedish.

(Svenska) Robiols

Robiols är ett sött bakverk som förekommer under hela året, men speciellt till påsk. En deg gjord på mjöl, ägg och socker kavlas ut och skärs till tefatsstora cirklar. Dessa fylls och viks därefter dubbla och förseglas i kanten med hjälp av en gaffel. När det gäller fyllningen finns otaliga variationer. Allt från färskostmassa, jordgubbs- […]

(Svenska) Många till Mallorca i påsk

Sorry, this entry is only available in Swedish.

(Svenska) Mariventparken stängd under påskveckan

Sorry, this entry is only available in Swedish.