Fikon – naturens godis

Vid sidan om mandel- och olivträden växter även fikonträd i det mallorkinska landskapet. Dessa träd lever och ger frukt upp till en ålder på hundra år. Träden är halvhöga och har stora flikiga blad som sitter fast på nedåthängande grenar. Frukterna som sitter på träden skimrar i olika färger, mellan gulgrönt och lila beroende på mognad. Från juli till i början på september skördas frukterna och därefter öppnas de upp och plattas till för att direkt läggas ut i solen på träställningar för torkning. Under natten får de ett skyddande tak eftersom torkningsprocessen bara sker i solljuset under dagen. De frukter som inte anses ha bästa kvalitet sorteras bort och brukar då i stället bli smaskiga mellanmål för boskapen på gårdarna. Före den slutliga lagringen av frukterna värms de för att skrumpna i ugnen. Många bönder vill även skölja frukterna med kokande vatten efter 20 dagar för att få bort eventuella skadedjur och smuts för att sedan torka dem på nytt.
Torkningsprocessen är likadan för alla 15 fikonsorter som finns på Mallorca. Dessutom skiljer inte de olika sorterna sig speciellt mycket från varandra. Efter torkningen är det vanligt att det bakas fikonbröd som oftast äts tillsammans med en kopp kaffe eller anislikör. Bröden dekoreras med fint skalade mandlar. Andra recept som mallorkinerna använder fikonen till är fikonkaka eller honung. Naturligtvis är de också vanliga som ingrediens i många olika desserter.

Hela skörden av fikon går naturligtvis inte åt på Mallorca utan är en stor exportvara, bland annat är Rom en stor importör av frukten eftersom man där konsumerar frukten som en fin delikatess. Fikon är dessutom en mycket uppskattad present eftersom det är en dyr specialitet på marknaden.

Recept med fikon

Ugnsbakade fikon

Ingredienser
6 st fikon, färska, mogna
50 gram smör, rumsvarmt
1 msk florsocker
0,5 st citron(er), ekologisk, skalet av
4 st cantucciniskorpor med choklad, (finns i välsorterade matbutiker)

Tillagning
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skölj och dela fikonen i halvor. Lägg dem med snittytan upp i en smord form.
2. Rör samman smör och florsocker med rivet citronskal. Krossa cantucciniskorporna till grova smulor.
3. Smulorna blandas med smöret. Spara några att toppa med. Klicka smörblandningen på varje fikonhalva, toppa med lite smulor och baka i ugnen ca 5 minuter. Serveras med vaniljglass eller vispad grädde.

Lokala specialiteter