Mandel

0
1169

Mandelodlingen på Mallorca föddes då araberna  var hemmastadda på ön och saknade mandeltårtorna. Det börjades då, år 903 planteras mandelträd och grunden lades för vad som skulle komma och bli det mest utbredda trädet på Mallorca.

Det är framförallt på de stora slätterna vid Montuïri som pryds av de vackra mandelträden när de blommar. Bönderna i denna trakt vårdar sedan århundraden tillbaka mandelträden men planterar och odlar även upp nya i en plantskola. De fullvuxna trädet blommar sedan tio till femton år, därefter är blomningstiden över och sedan blir de 45 efterföljande åren mer lönsamma då träden ger sina fruktiga nötter.

Träden skördas på sensommaren, då man slår ner nötterna med hjälpa av käppar och låter dem hamna i nät som ligger utlagt på marken. Nötterna sorteras sedan noggrant i korgar och rester av bland annat skal använder mallokinerna för att tända sina kaminer med på vintern. En extra härlig doft kan då också spridas från brasan. Slutligen skalas nötterna och de blir klara för att använda till bland annat mandelkakor, mandelplättar, mandelchoklad, mandelnougat, mandelolja, mandellikör med mera. Bland annat görs en julspecialitet, turrón, som är en nötnougat som kan göras i olika varianter, både som hård och mjuk kaka.

Mandeln är en huvudingrediens i många kakor och är en klassisk efterrätt som oftast serveras med mandelglass. Recepten på mallorkinska mandelkakor är fler än vad det finns mandelsorter på ön, dock brukar grundreceptet vara detsamma.

Mandelblomning
Mandelträden blommar i början av året och det är underbart vackra vyer på sina ställen på Mallorca.

Våra tips

Ett klassiskt recept på Mandelkaka

250 gram finmalda mandlar
250 gram pudersocker
8 ägg (gulan och vitan separerade)
skalet av en citron
en nypa mald kanel
en vaniljstång
smör för att smörja formen med

Rör i hop pudersockret med äggulan till en slät smet. Tillsätt det rivna citronskalet, kanelen och innehållet från vaniljstången. Blanda i den malda mandeln. Vispa äggvitan till ett hårt skum, tillsätt smeten och rör om till en slät smet. Häll smeten i en insmord rund form (gärna med avtagbar kant) och baka i ugnen på 180 grader i 55-60 minuter. Strö ett tjockt lager av pudersocker över hela kakan när den svalnat och ska serveras.

[bs-mix-listing-1-1 hide_title=”0″ category=”+14,2″ count=”5″ _help=”” tabs=”” pagination-show-label=”1″ pagination-slides-count=”3″ slider-animation-speed=”750″ slider-autoplay=”1″ slider-speed=”750″ bs-show-desktop=”1″ bs-show-tablet=”1″ bs-show-phone=”1″ paginate=”none”]