Mobilt internet på Mallorca

0
443

Där vi bor på Mallorca finns det inte möjlighet att få internet, vare sig via fiber eller ADSL. Under många år var vi hänvisade till dyr och långsam satellit-uppkoppling.

För två år sedan fick vi täckning för mobiltelefon och då köpte jag en 3-4g Router med avsikt att skaffa ett spanskt kontantkort eller mobilabbonemang och surfa via detta.
Besvikelsen var ganska stor eftersom det inte fanns någon operatör som erbjöd mer än 1-2 GB surf oavsett om det handlade om kontantkort eller abonnemang. Möjligheten att köpa till mer fanns, men till priser som inte var intressanta.

I fjol blev det fritt fram för surf inom EU (till viss del) och routern kom till användning. Jag satte in mitt svenska mobilkort och kunde njuta av snabbt, stabilt internet.
Sammantaget kan jag konstatera att det fungerar perfekt. Det finns dock en del att tänka på.

 1. Tänk på att routern ska vara inställd så att du befinner dig i Sverige (eftersom du surfar via svensk operatör). De i sin tur köper surf via de spanska operatörerna.
 2. Därför kan det vara bra att kika på vilken spansk operatör som har bäst täckning där du bor. Och sedan kolla upp vilken av de svenska operatörerna som samarbetar med just den operatören. T ex har Tele2 samarbete med Movistar, Orange och Vodafone.
 3. Sen gäller det att ha rätt svensk operatör för att få tillräckligt med GB att surfa för utomlands. Comviq erbjuder 10 GB, Telia 20 GB, Tele2 30 GB, Tre 60 GB och Telenor 100 GB.
  Nu låter det som att Telenor skulle vara det ultimata alternativet, och det kan det vara. Allt beror på vilket behov du har.
  Vi behöver 50-60 GB per månad vilket inkluderar generell surf, jobb med ganska mycket bildhantering samt Facetimesamtal med barnbarn 2-3 gånger per dag.
  Vi ser också på någon film då och då, men inte dagligen.
  För oss blev det billigare att både hustrun och jag har var sitt Tele2 abonnemang och får på det sättet 60GB per månad.
[bs-mix-listing-3-2 hide_title=”0″ category=”+10,4″ post_ids=”-2454″ count=”5″ _help=”” tabs=”” pagination-show-label=”1″ pagination-slides-count=”3″ slider-animation-speed=”750″ slider-autoplay=”1″ slider-speed=”750″ bs-show-desktop=”1″ bs-show-tablet=”1″ bs-show-phone=”1″ paginate=”none”]
[bs-grid-listing-1 columns=”3″ show_excerpt=”1″ hide_title=”1″ category=”+15,12″ count=”4″ _help=”” tabs=”” tabs_cat_filter=”” pagination-show-label=”1″ pagination-slides-count=”3″ slider-animation-speed=”750″ slider-autoplay=”1″ slider-speed=”750″ bs-show-desktop=”1″ bs-show-tablet=”1″ bs-show-phone=”1″ paginate=”none”]
[bs-instagram user_id=”destinationmallorca” photo_count=”9″ style=”3″ show_title=”1″ bs-show-desktop=”1″ bs-show-tablet=”1″ bs-show-phone=”1″]