Home Barnens Mallorca [:sv]Tåget till Soller ”Röda Blixten”[:]

[:sv]Tåget till Soller ”Röda Blixten”[:]

[:sv]Tåget till Soller ”Röda Blixten”[:]

[:sv][vc_row gap=”10″ css=”.vc_custom_1485286819708{margin-right: -6px !important;margin-left: -18px !important;}”][vc_column width=”2/3″][vc_column_text css_animation=”none”]

”Röda Blixten” tar dig till Soller från Palma och tillbaks!.

En sommardag, när solen för ovanlighetens skull är i moln, bestämmer vi oss för att göra det som alla egentligen borde göra: Komma bort från badstranden och se lite av vad ön har att bjuda i övrigt.
Vid Plaza Espana i centrala Palma ligger stationen. Härifrån utgår öns båda tåg linjer. Den till Soller som trafikeras av ”Röda Blixten” och den till Inca som är av modernare snitt.
Kommer man från fel håll kan stationen vara svår att upptäcka, men i turistinformationen mitt på torget vet de besked.
Genom en grind i nordöstra delen av Plaza Espana stiger vi in på stationsområdet och hamnar direkt på perrongen. Känslan är speciell. Främmande och ändå så bekant. För visst har järnvägsstationer sin speciella charm och utstrålning oavsett var i världen man befinner sig.

Köa för biljett
På perrongen börjar det samlas en del människor. Av tidtabellen framgår att nästa tåg skall gå om en dryg halvtimme. Kassan är forfarande stängd. En oansenlig handskriven lapp förtäljer att kassan öppnar 30 minuter före avgång. Sakta börjar det att bildas en kö framför biljettluckan.
– Kan man inte lösa biljett på tåget? undrar en tysk dam.
Några minuter senare dras draperiet åt sidan och biljettförsäljningen startar.

Röda Blixten
Med biljetterna i handen äntrar vi de höga trappstegen till den närmsta vagnen. Där är det förvånansvärt ledigt. Endast en äldre gentleman finns i kupén.
Här är det elegant. Vagnen har bruna lädersoffor, packnät av läderband, mahognyhandtag, askkoppar och armatur av massiv mässing. Detaljer som sammantaget ger en gedigen känsla åt ”Röda Blixten” som folkhumorn döpt tåget till. Kanske är det inte ens folkhumorn. Kanske uppkom begreppet när seklet var ungt och linjen Palma-Soller var ny.
De övriga vagnarna ser enklare ut och framförallt betydligt mer passagerare. Konduktören blåser klarsignal i visselpipan till lokföraren. Ett ryck och färden har startat.
Det gnisslar och låter. Kränger och skakar. Vi tar oss i sakta mak ut ur stan, stundtals mitt i trafiken likt en spårvagn. Så småningom blir byggnationen glesare och skiftar karaktär. Industriområde och tråkiga bakgårdar är ingen munter uppsyn och vi börjar tveka över valet av utflyktsmål.

Fel klass
Dunket blir snabbare och snabbare. Det rytmiska vaggandet börjar bli behagligt och plötsligt är vi ute på landsbygden. Det första mandelträdet dyker upp. Apelsinodlingar och bondgårdar kommer allt tätare och i fjärran skymtar bergen och där är spännande vyer som möter oss.
Nu kommer konduktören. Uppenbart har vi hamnat fel.
– Det är första klass och här krävs speciella biljetter, slår han fast.
Misstaget reds ut och vi får tillstånd att stanna kvar hela färden fram till Soller. Men vi måste lova att det inte upprepas.
Incidenten gör att vi kommer i samspråk med den äldre mannen som delar kupén med oss.

Snart 90 år
– Den här linjen är årsbarn med mig. Jag är född 1912 och samma år startade trafiken här, berättar han. Först med ånglok fram till 1929 då banan elektrifierades och den nu snart 90-åriga ”Röda pilen” importerades från Tyskland.
Nästan 1 miljon passagerare transporteras på linjen varje år, varav drygt 90% är turister.
Soller-järnvägen är inte den äldsta på Mallorca. Trafiken mellan Palma och Inca startade redan 1875.
– Fast idag kan man knappt kalla det för järnväg. De kör med dieseldrivna lok och det är inte detsamma.

13 tunnlar
Nu börjar bergen komma närmare. En svag stigning märks, dessutom minskar hastigheten sakta men säkert. Vi är på väg mot tunnlarna. På sträckan, som sammanlagt är 27 kilometer, finns inte mindre än 13 tunnlar. De varierar i längd från några meter till flera kilometer.
Nu är vyerna bedårande. In i mörkret… och ut. Ny fantastisk vy som man inte tycker hör hemma på Mallorca. Och så in i mörkret igen.
Och ut… nu är sevärdheterna på andra sidan! naturen skiftar och ”Röda pilen” tuffar vidare i slingrande kurvor på sin väg mot Soller.
Och plötsligt. Efter den längsta tunneln på 3 km skymtar staden till innan vi uppslukas av mörkret igen. Och sen, väl ute ur den sista tunneln kan vi alla följa hur vi slingrar oss ner i en stor cirkel mot stan som likt en mussla ligger innesluten av mäktiga berg.
En dalgång mot nordväst är den enda naturliga öppningen och några kilometer ditåt finns havet och Puerto de Soller.

Spårvagn
– Ni måste bara passa på att åka till Puerto de Soller, säger vår ledsagare. En smalspårig järnväg som importerades från San Fransisco i början av förra seklet tar er enkelt och bekvämt de knappa 5 kilometrarna ut till havet.
Just när vi stiger av på perrongen i Soller klingar det i en klocka. Det är signalen som betyder att det är dags att ta plats för avfärd till Puerto de Soller. Vi skyndar de få metrarna till det som mest av allt ser ut som en spårvagn.
Genom Sollers centrum kan vi se lite av gatulivet. Vi passerar stora torget och konstaterar att här kan det nog vara värt att spendera några timmar. Men nu sitter vi ju redan på spårvagnen mot havet.
Efter några minuter blir havsdoften starkare och efter en sista högerböj rullar vi sakta fram och följer hela stranden i Puerto de Soller innan vi når ändhållplatsen framme vid den tysta hamnen.

Fransk inspiration
Under gångna sekel var Sollerbornas enda kontakt med ön i övrigt via branta stigar i bergen. Följden blev att det var naturligare att söka handelsutbyte sjövägen och eftersom hamnen mynnar mot Frankrike var det här man fann sin kontakt med omvärlden. Arkitektur och språk påminner om ortens traditioner. De flesta här talar, utöver modersmålet, även franska.

Missade Soller
Efter några timmars behagligt flanerande och avkopplande dopp i Puerto de Soller är det dags att bege sig hemåt igen. Tyvärr kommer vi så olämpligt i tid att vi missar möjligheten att uppleva allt vad Soller har att bjuda. Vi måste direkt bege oss till Röda Blixten för återfärden till Palma. Men vi kommer tillbaka. Var så säker![/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″ css=”.vc_custom_1485286945353{padding-right: 30px !important;padding-left: 30px !important;background-color: #f2f2f2 !important;}”][bs-heading title=”F A K T A” bs-show-desktop=”1″ bs-show-tablet=”1″ bs-show-phone=”1″ css=”.vc_custom_1485705855230{padding-top: 6px !important;padding-right: 6px !important;padding-bottom: 6px !important;padding-left: 6px !important;}”][vc_column_text]Ferrocarril de Soller
Soller
Plaça d´Espanya, 6
07100 Soller
+34 971 630 130

Palma
Eusebio Estada, 1
07004 Palma
+34 971 75 20 51 och 971 75 20 28

info@trendesoller.com

www.trendesoller.com[/vc_column_text][vc_separator border_width=”4″][vc_column_text]TIDTABELL (April – Oktober)

Soller – Palma
09.00   10.50   12.15   14.00   18.00*   18.30

Palma – Soller
10.10   10.50   12.15   13.30   15.10   19.40

*kolla vid biljettluckan, tiden kan ändras

TIDTABELL (November – Mars)

Soller – Palma
09.00   11.40   14.00   17.00

Palma – Soller
10.30   12.50   15.10   18.00

 

Biljettpriser
Palma – Soller
Enkel resa  18,00 €
Tur o retur   25.00 €

Palma – Puerto de Soller (kombination tåg + spårvagn)
Tur o retur   32.00 €

Priser och tidtabell uppdaterad 2018-02-02[/vc_column_text][vc_facebook][vc_separator border_width=”4″][vc_wp_text][the_ad_group id=”28″][/vc_wp_text][vc_wp_text][the_ad_group id=”28″][/vc_wp_text][vc_wp_text][the_ad_group id=”28″][/vc_wp_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”15px” css=”.vc_custom_1485778956821{background-color: #ffffff !important;}”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_images_carousel images=”2136,2134,2140,2133″ img_size=”550×460″ speed=”2000″ autoplay=”yes” wrap=”yes”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_gmaps link=”#E-8_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” size=”450px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][bs-modern-grid-listing-9 hide_title=”1″ category=”26,2″ count=”7″ _help=”” pagination-show-label=”1″ pagination-slides-count=”3″ slider-animation-speed=”750″ slider-autoplay=”1″ slider-speed=”750″ bs-show-desktop=”1″ bs-show-tablet=”1″ bs-show-phone=”1″ paginate=”none”][/vc_column][/vc_row][:]